
Що се отнася до приготвянето и декорирането на торти, възможностите са наистина безкрайни. Може да потърсите вдъхновение в толкова много неща и да пресъздадете цяла приказна история.
Вашата декорация за торти може да се превърне в истински шедьовър на изкуството, ако вложите душа и сърце в приготвянето й. Защото тортата не е просто някакъв сладкиш, тя е наслада за сетивата, несравнимо удоволствие, което започва много преди да вкусите първата хапка.
И за да направим приготвянето на торта истинско приключение, ще ви предложим няколко полезни съвета:
- Решете какъв вид пълнеж ще използвате
Има много видове торти и пълнежи, които можете да използвате за основа на вашата торта. Може да използвате готов крем, или да приготвите такъв сами. Разбира се, хубаво е сами да си приготвите блатовете, а не да използвате готови. Изборът ви зависи от вашия вкус – някои предпочитат по-сладки пълнежи, други – по-леки и плодови.
- Планирайте добре времето си
Приготвянето на една торта може да ви отнеме няколко часа. Направете добро планиране, за да не бързайте накрая, когато настъпи съществената част с декорацията на тортата. Може да има някои аспекти, за които трябва да се погрижите предварително.
Ако ще използвате фигурки от марципан, ги съхранявайте във фризера, за да предотвратите изсъхването им.
- Марципан или фондан?
Разликата между марципан и фондан е в съставките и вкуса. Фонданът е почти само от захар и представлява вид захарно покритие, с което декорирате тортата. Марципанът е приготвен от захар и бадеми и има по-груба структура.
Имайте предвид че фонданът изсъхва бързо, така че е необходимо да бъдете по-пъргави при декорирането на тортата.
- Изберете тема на декорацията
Може да купите готови фигурки за торта – пластмасови или захарни. Но може и да си приготвите такива сами, които с удоволствие ще можете да си хапнете. Иска се майсторство, за да приготвите любимите герои на вашите деца, но с практиката ще ви става все по-лесно.
- Дали да използвате маслен крем?
Масленият крем е необходим, за да накарате фондана или марципана да се придържа към тортата. Ето защо е препоръчително да използвате такъв, ако планирате по-специална декорация. Има различни рецепти за приготвянето му и разликата не е само във вкуса, но и в качеството.
- Използвайте добри сладкарски инструменти
За да направите една наистина впечатляваща декорация на вашата торта ще ви е нужен цял набор от сладкарски инструменти, които обаче не се никак скъпи. Някои от тях са задължителни, а други ще ви улеснят значително, макар че може да използвате подръчни средства от вашата кухня.
Сладкарски инструменти за декорация:
- Захарен пистолет;
- Уред за изглаждане на фондана или марципана върху тортата;
- Четки за малките детайли;
- Инструменти за моделиране, мерителни лъжици;
- Шпатула, нож, валяк и декоратор за тесто;
- Шприц;
- Метална бъркалка, яйцеразбивачка, тел за разбиване;
- Форма за блат, нож за блатове, форма за печене.
- Завършете долния ръб
Ако завършите долния ръб на тортата с хубав марципан или фондан, тортата ви автоматично ще изглежда по-красива и апетитна. По този начин и скривате неравномерните блатове.
Ако приготвяте декорация за торта в топло време, имайте предвид че високата температура и влажност може да направят украсяването доста трудно. Избягвайте да използвате маслен крем, акцентирайте върху шоколада и битата сметана. Работете с хладни ръце и ръкавици, които поставяйте от време на време под студената течаща вода. Поставете купа с ориз или сол в хладилника близо до вашата готова торта.


