Коридор

Декорирането на коридора е интересно, но доста трудно занимание, което изисква добре обмислени решения. Тази част от дома се счита за лице на дома и следователно към подредбата й трябва да се подхожда с необходимата отговорност. Обикновено коридорите са малки и тогава възниква въпросът как да се побере всичко необходимо в едно толкова компактно пространство. Да се спрем на някои сполучливи идеи.

Как да украсим коридора?

Обърнете внимание на всеки детайл. Цветовете, които ще изберете за стените, тавана, каква подово настилка ще поставите, осветлението и подходящите мебели. Всички тези компоненти формират общо впечатление. Те също така трябва да са в единство помежду си.

Избор на стил

Идеи за стените в коридора - ламперия като тухли

Ако сте привърженик на класическия стил, трябва да се съсредоточите върху традиционните решения. Разбира се, винаги може да заложите на някои по-смели варианти за дизайн, например да изберете оригинални текстури за облицовка на стените. По принцип класическият интериор се свързва с използването на естествени материали, но при такъв голям избор от модерни вариации, винаги може да изберете пластмасови панели, имитиращи дърво или мрамор, например. Същото се отнася и до подовата настилка. Вместо традиционният паркет или плочки може да изберете модерна настилка от епоксидна смола в подходящ цвят.

Феновете на модерните, атрактивни интериорни решения биха могли да разнообразят коридора с чудесните 3Д стикери за подове, които могат да изобразяват най-различни природни или други картини. Те изглеждат толкова изключително живо и ефектно, че са в състояние напълно да преобразят всяко помещение.

От своя страна, релаксиращата Дзен декорация, също може да направи много за подобряване на емоционалното състояние на собствениците на жилището. За да сътворите подобен декор ще имате нужда от мебели, изработени от естествени, леки материали, картини и пана, изобразяващи бамбук и кръгли камъни, подредени един върху друг, свещи, вази или кашпи с цветя и други подобни неща. Основната цветова гама е черно-бяла, с добавени зелени акценти.

В такъв коридор, ако е достатъчно светъл ще изглеждат чудесно и някои живи зелени растения или цветя. Подът може да е дървен или пък покрит с плочки, чиято текстура наподобява естествен камък. При избора на подова настилка, не пропускайте да обърнете внимание на основните качества, които са издръжливост и устойчивост. Противоплъзгащите свойства също са от значение. Общо взето, следете най-вече материалът да е безопасен. Колкото до плочките за под, те могат да се поставят както в прав ред, така и в диагонална подредба.

При вторият вариан печелите това, че коридорът ще изглежда по-просторен. Затова, в случай, че помещението ви е малко, е добре да заложите на този подход. Също така, не пропускайте да изберете по-светли плочки, защото при тъмни, дори и да ги поставите по диагонал, това пак няма попречи коридора ви да стане тъмен и мрачен.

Тапети в коридора

С помощта на добре подбрани модели тапети бихте могли да направите тесния коридор да изглежда по-просторен. Ако изберете светли цветове, особено такива, които са с вертикална шарка, това ще разшири визуално пространството.

Тапетите, имитиращи камък, също са много ефектни и подходящи за декорация на коридора. При избора на модел, изберете по-плътни и по-качествени варианти. Това могат да бъдат нетъкани и винилови тапети, характеризиращи се с лекота на нанасяне и поддръжка.

Таван и осветление

Освен на традиционното решение с бяла боя, можете да заложите на окачен таван или пластмасови панели. И двата варианти си имат плюсове и минуси. Все пак, трябва да отчетем, че едно хармонично, добре обмислено осветление с добавка на стилни декорации, доста от недостатъци биха могли да бъдат прикрити.

Подходящи осветителни тела за коридора

Конвенционални лампи или LED?

Ако сте заложили на класически стил при обзавеждането на коридора, тогава може да изберете стандартни осветителни тела. Така например, декоративният камък изглежда чудесно в модерния коридор, но за да се получи добър ефект по отношение на обема, той трябва да бъде подчертан с подходящо осветление.

LED лентата, от своя страна, ще се превърне в красив и оригинален декоративен елемент за тавана.

Избор на мебели

За мебелите в коридора е важно да не заемат много място. Дайте предпочитание на по-леките конструкции. Един коридор се нуждае преди всичко от тоалетка с огледало, закачалка за връхни дрехи и място за поставяне на обувките. Ако разполагате с ниша, може да я оборудвате за съхранение на обувките и да я затворите както с леко перде, така и с вратички. За тесните коридори се препоръчват плъзгащите врати, защото ще освободят много място.

Ако искате вашия коридор да придобие по-шикозен вид, може да изберете някоя арт закачалка за дрехи, която да се превърне в красив акцент, а едновременно с това да изпълнява перфектно и основната си функция. Има много интересни решения, на които може да заложите – някои избират декоративни закачалки във формата на дърво, други предпочитат еленови рога, трети – ефектни дизайнерски закачалки в съответния интериорен стил. Важното е текстурите и цветовете да съвпадат с останалия декор.

Най-практичният вариант за съхранение както на връхни дрехи, така и на обувки е вграденият гардероб. Той няма да заема много място, но от друга страна ще осигури голямо вътрешно пространство. Вратите на такъв гардероб може да съвпадат с тези на стените, за да се „разтваря“ гардероба в общия фон и визуално да не привлича внимание. Възможен е обаче и точно обратният вариант – вратите да се открояват и да привличат умишлено визуален интерес. Една добра идея за декорация е да ги облепите със самозалепващо се фолио в ярки щампи, например с флорални мотиви. Може и просто да ги боядисате в ярък, контрастен цвят.

Стената срещу входната врата е най-важна

Когато човек ви посети, той първо обръща внимание на стената срещу входната врата. Тя в никакъв случай не трябва да изглежда претрупано. Там можете да закачите огледало или модерен панел. Картината следва да е достатъчно лека, съответстваща на общия стил на коридора, а нейната рамка да е с един или два нюанса по-тъмен от цвета на стените.

Добавете декоративни предмети

Оригинална декорация за коридор е, например, часовникът, който може да бъде избран както в модерен, така и в ретро стил.

Любимите ви рамкирани картини или фотоси също могат да намерят място на стените в коридора, важно е само да си кореспондират с основния стил. Подходящи са пейзажите или абстракциите.

Обърнете специално внимание и на огледалата, защото те имат свойството да увеличават пространството и осветеността в тъмните и тесни коридори. Подходящи са за всеки интериорен стил.