Пролетна декорация на дома

262
украса за дома през пролетта

Пролетният декор може напълно да промени атмосферата във вашия дом. Особено, в случаите когато не се изискват някакви специални умения и големи материални инвестиции, си струва да помислите над идеята. Със сигурност ще успеете да създадете нещо красиво, което да достави радост както на вас самите, така и на близките ви.

За да създадете пролетно настроение във вашия апартамент или къща, не е нужно да променяте напълно интериора. Достатъчно е да само да добавите някои декоративни акценти към декора – разчитайте преди всичко на въображението си и да не се притеснявайте да си правите експерименти и да опитвате нови неща.

Нека да разгледаме някои лесни начини да украсите жилището за пролетта и да създадете по-приятна и радостна атмосфера.

Традиционните символи на пролетта

Флорални мотиви

Във водовъртежа на природния кръговрат предвестниците на пролетта са кокичетата, след това се появяват минзухарите, нарцисите, зюмбюлите и лалетата. Декорирането на стаята със собственоръчно изработени цветя е много лесно. За да направите това, просто трябва да овладеете така наречената техника декупаж. Използвайки я, лесно ще реставрирате всякакви стари мебели, вдъхвайки им нов живот – столове, скринове, шкафове и други.

В специализираните магазини се продават специални комплекти със снимки на пролетни цветя, четки, бои, фиксиращи лакове и лепила. С тях можете да сътворите страшно красиви неща, които да се впишат повече от добре във вашия интериор.

Също така, може да използвате и изрязани цветя от салфетки, списания, стари учебници, тапети и всичко, друго, за което се сетите.

Идеи за пролетна декорация с тапети

Невероятно е, но един стар тапет, с подходящи щампи, може да ви помогне много в създаването на правилното настроение.

Най-лесният начин да разкрасите декора е да залепите тапета от вътрешната страна на някоя витрина – стаята веднага ще се преобрази.

Флоралната тема може да бъде възпроизведена по много различни начини – чрез декориране на часовници, поставяне на ярки пана с пролетни мотиви на рафтовете. Не са ви необходими никакви специални умения. Всеки може да направи чрез апликации някое страхотно пролетно пано, като използва за основа парче шперплат или просто дебел картон. Най-простичката техника е да изрежете от цветна хартия цветя и да ги залепите върху основата. Подобни декоративни пана са подходящи за украса на жилище, декорирано във всеки един интериорен стил.

 Хартиените цветя са чудесни, но не особено трайни. Бързо ще съберат прах, а почистването им е трудно, тъй като не е желателно да се мокрят. Затова, вместо хартия и картон, може да изрежете пролетните стръкове от друг, по-траен материал изкуствен материал, например EVA пяна и други подобни.

Лесно ще оформите пъпки от лалета, а събраните навън клонки ще ви послужат за изработване на дръжката. Намажете ги с лепило, а върху него залепете парче зелен плат. Пъпката може да бъде прикрепена към дръжката по различни начини – със силикон, за трайна и гъвкава връзка, лепило, тел или чрез пришиване с игла и конец.

Интериорна декорация на тема „Клони на дървета“

Човек може безкрайно да се възхищава на такива декорации. Събуждането на дърветата, тяхното разлистване и цъфтене е един от най-вълнуващите моменти през пролетта. Ако създадете украса на подобна тематика в дома си, настроението веднага ще се повиши и самата обстановка ще придобие нов, много по-свеж облик. Ето няколко сполучливи техники, с които можете да експериментирате.

Рисуване директно върху стената

За да създадете такъв пролетен декор, трябва да намерите свободна равна повърхност, която първо да боядисате в някой светъл цвят. След като боята изсъхне, нарисувайте корона на дърво и клони с молив. Дори тези, които нямат голям артистичен талант, ще успеят без проблем да се справят с това. По желание можете да завършите украсата със залепване на пластмасови, хартиени или направени от плат изкуствени цветчета. Ще се получи 3Д декорация, която е изключително ефектна.

Ако мислите, че ще ви бъде по-лесно, може да изрежете цветята от опаковъчна хартия, например. Най-хубавото е, че в тази дейност можете да привлече и останалите членове на семейството. Децата с радост ще откликнат. Но трябва да помислите и за дълготрайността на декоративния елемент, който ще създадете. За да може рисунката да издържи по-дълго без да губи от своята прелест, е добре да бъде покрита с водоустойчив лак. Същото се отнася и за апликираните цветчета.

Интериорна декорация „Изкуствено пролетно дърво“

Когато не е възможно да се боядиса стената, може да прикрепите към нея изкуствено дърво, изработено от материали по ваш избор. Добра идея е да използвате алуминиева тел – лесно ще я увиете със зелена хартия или плат. Изрежете малки листа и ги залепете с лепило или силикон. Клонките могат да приемат всякаква форма, стига да решите да им я отредите. Освен на стената, бихте могли да ги поставите и в голяма ваза, а също и в кашпа, за да получите една по-различна, но не по-малко красива пролетна композиция.

Пролетна декорация с винилови стикери

Това е една също невероятно добра идея – да украсите стените и скучните интериорни предмети с винилови стикери. Този декор също изглежда прекрасно, а залепването става за секунди. Разбира се, трябва да сте наясно с елементарната техника на залепването на такива стикери – отлепете внимателно от единия край стикера, за да премахнете предпазното фолио и да достъпите лепкавата част. След това закрепете добре отлепената част върху повърхността, която желаете и с леки движения продължавайте да отлепвате малко по малко и останалата повърхност, като заглаждате с кърпа и притискате участъците, които вече сте залепили на мястото, което желаете. Продължете докато не залепите целия стикер. Ако все пак се получат „балончета“ с въздух, вземете една обикновена игла или нещо друго също толкова остро и ги надупчете, след което отново загладете с кърпа. Имайте предвид, че виниловите стикери са изключително устойчиви. Ако ги залепите правилно ще красят дома ви дълго време, без да загубят ни най-малко от красивия си външен вид.

Оригинални идеи за пролетна декорация на дома с птици

Всеки знае, че в началото на пролетта птиците още не пеят, но започват активно да се завръщат по нашите земи. Пристигането им потвърждава победата на пролетта над зимата, така че птиците са един много популярен и обичан символ на пробуждането на природата. Не е трудно да ги накарате да „пропеят“ и във вашия дом със следните идеи.  

Фигурки от тесто

Ако си падате по моделирането, може да изпробвате тази техника, която е много приятна за изпълнение. Най-напред трябва да си приготвите пластичната маса. Ето как става това – тестото се замесва от брашно, вода и голямо количество сол. Разточва се и с помощта на железни формички за бисквитки се изрязват фигури. Алтернативен вариант – изрежете шаблони, наложете ги върху разточената кора и изрежете с помощта на нож или шпатула.

Не забравяйте с клечка за зъби да направите дупчица, за да може след това да ги завържете с конец, корда, панделка или друга връзка и да ги окачите там, където желаете.

След като тестото изсъхне добре, то трябва да се постави във фурната на 80 ° и да се пече два часа. Когато фигурките се охладят, можете да ги боядисате с бои и след това да ги закачите на желаното място в жилището си.

Пролетна декорация на дома с къщичка за птици

Търговските вериги продават готови къщички за птици с различни размери. Най-малките от тях са подходящи за създаване на чудесна интериорна декорация. Може да използвате която и да е свободна стена. Прикрепете къщичката към стената и допълнително украсете с декоративни пролетни клони. Птиците може да изрежете от книжка или списание и да ги залепите с лепило на позициите, които желаете. Подобна композиция изглежда много свежа и впечатляваща. За да си я изработите няма нито да се охарчите с много пари, нито да вложите някакви огромни усилия, а в същото време стаята ще се трансформира напълно и ще се превърне в чудесно пролетно кътче. 

Пърхащи пеперуди

Още една много интересна идея е да си изработите декоративни пеперуди за пролетна украса на дома. Можете да създадете страхотен декор, ако просто вземете един стар учебник по биология, където има различни изображения на пеперуди и ги изрежете директно оттам или пък ги принтирате на цветен принтер. След това може да ги залепите на някоя стъклена ваза с гладка повърхност или просто по-висока чаша, която да се превъплъти във ваза. След това на дъното на съда може да поставите запалена свещ и ще се получи много красива лампа, абсолютно уникална.

Триизмерна картина с пеперуди

За да я създадете, трябва да се снабдите с бяло платно и опаковъчна хартия. С помощта на шаблон от хартията се изрязват пеперуди с различни размери. След това остава само да ги съберете в ято върху платното, като ги подредите така, че да се разпръскват във всички посоки. За целта ще трябва да фиксирате всяка пеперуда с лепило. Такава картина може да бъде окачен навсякъде (над масата за хранене, над дивана в хола, в коридора на стената). Тя ще ви вдъхновява всеки ден със своя позитивизъм и изящна простота.

Акцентна стена с пеперуди

Ако имате достатъчно място, може да си изработите не просто триизмерна картина с пеперуди, а цяла декоративна стена за удивителен акцент. Ще видите как атмосферата веднага ще се оживи и пребиваването в такова жилище ще е много по-приятно.

 Пролетна декорация с живи растения

Зелените растения помагат да се съживи интериорът и да се приветства пристигането на пролетта. Те могат да се отглеждат в традиционни керамични саксии или дървени щайги, които са много подходящи за жилища, декорирани в стил Рустик. В такива сандъчета виреят добре всякакви билки и цветя. Например, подобна декорация с петунии може да украси всяка стая от вашия дом.

Ако искате да внесете повече оригиналност в пролетния декор за дома с естествени растения, може да украсите кашпите собственоръчно с най-различни материали. Залепени по външната повърхност миди, камъчета, стъкълца и каквото друго се сетите, ще превърнат всяка скучна саксия една приказна феерия с разнообразни релефи и цветове. В такива декоративни кашпи могат да се гледат всякакви малки растения – кокичета, минзухари, теменужки и други. Композицията ще е прекрасна декорация за кухнята или всекидневната.  

Пролетна декорация на дома с декоративни възглавници

Декоративните възглавници могат да се използват не само интериора, но и извън него. Например, да декорирате красиво външният на кът за сядане, като използвате възглавници с пролетни акценти за градинските си мебели на откритата веранда или тераса. За да си изработите такива прекрасни акценти, може да използвате стари възглавници, които да облечете в ефектни калъфки. Най-лесният начин е да изберете някой пъстър десен и да изрежете два правоъгълника, които да зашиете от трите страни, а на четвъртата да сложите цип или ленти велкро. Така ще може да сваляте декоративните калъфки и да ги почиствате по-лесно.

Друг начин да декорирате стари възглавници е като изберете едноцветен плат за калъфките и ги апликирате, изобразявайки цветя, дръвчета, цъфнали клонки, пеперуди и всички други неща, които ни напомнят за пролетта и нейната свежест и красота. Ще получите уникални, релефни и цветни декорации, с чиято помощ ще преобразите напълно вида на всяко едно пространство. Можете да пришиете апликациите или да ги залепите с лепило за плат, което е водоустойчиво.

Всичко, което ще ви бъде необходимо, са различни по цвят и релеф тъкани. Може да преровите гардероба за дрехи, които вече не носите или да посетите магазините за дрехи втора употреба, където ще намерите огромно разнообразие от уникални тъкани на ниска цена.

Освен платове могат да се използват и различни плетива и прежди. Ако държите на някаква по-богата декорация, тогава помислете за добавянето на перли, синци, пайети, дантели, пухчета и други дребни, но ефектни детайли, с които могат да се сътворят чудесни апликации.

Самите възглавници също могат да бъдат в различни форми – на цветя, във формата на сърце, кръгли или елипсовидни – пробвайте какво ще роди въображението ви и вероятно ще останете изненадани от собствената си креативност. Не е трудно да бъдеш художник в собствения си свят, затова не се колебайте да изпитвате нови и нови техники и да реализирате всяка една хрумка, която ви се стори добра. Много е важно да декорирате с желание и да изпитвате удоволствие от заниманието. Само тогава нещата се получават на сто процента.

Пролетта може да бъде въплътена в декора на жилището и по други начини. Боядисайте мебелите си в ярки цветове, украсете полилея с изкуствени цветя или просто окачете пролетен венец в стаята. Всичко това ще ви помогне да отбележите подобаващо смяната на сезоните и да започнете един нов, още по-щастлив етап от живота си.