Спалня

Спалнята трябва да е удобна, функционална и красива. Хармоничният дизайн е този, при който съчетанието между цветове, текстури и форми изглежда перфектно, само тогава можете да създадете подходящата обстановка за здрав и спокоен сън.

Съществуват много начини и техники за декориране на спалнята, но сега ще разгледаме само най-ефективните и лесни за изпълнение.

Цветовете в спалнята

Пастелните нюанси в стените на спалнята помагат за успокояване и отпускане на психиката и тялото. Леките, безтегловни тонове създават атмосфера на спокойствие в пространството. Бежовото и пясъчното ще добавят повече уют и топлина, така че са много подходящи за декорация на по-хладни помещения. Ефирно синьото ще „разреди“ пък топлината и ще придаде повече ефирност на вашата спалня. За един от най-универсалните цветове се счита светло или маслинено зеленото – те изглеждат хармонично във всяко пространство, включително и в това интимно жизнено пространство.

Ярки цветове

Спалнята може да бъде украсена и с ярки цветове. Така например, бледорозови или прасковени стени са едно много удачно решение. Може да заложите и на нежни лилави тонове – те уравновесяват и балансират емоциите.

Нежни бледи нюанси

Светлите цветове са подходящи за всяко едно помещение, но в спалнята могат да сътворят истинско чудо. Такава стая ще изглежда по-просторна и светла, а атмосферата ще стане далеч по-оптимистична. В зависимост от цветовете, на които се спрете, можете да придадете романтичен привкус /бледо розово/, слънчево настроение /светло жълто/, пролетни трепети /светло зелено/.

Тапетите в спалнята

За да освежите стаята и да й придадете блясък, може да използвате тапети. Днес има толкова много модели, че какъвто и проект да сте си намислили, няма да бъде проблем да го реализирате до най-малки подробности. Определено можете да намерите много красиви и качествени тапети. Може да изберете шарки с мраморен ефект, дърво или пък да изберете една от свободните стени и да залепите фототапет. Особено добър ефект ще се получи, ако това е стената, която се намира точно срещу леглото. Така всеки път може да се събуждате на някой лазурен бряг или в приказна гора. Тапетите са много подходяща идея за спалня, защото е известно, че умеят да придават изключителен уют.

Нощни шкафчета

Нощно шкафче е ефективен елемент в дизайна на спалнята. Той е не само практична мебел, но и може да преобрази напълно цялото пространство. Ако искате нещо по-оригинално, откажете се от стандартните квадратни монохромни нощни шкафчета в полза на модерните и ефектни модели, изработени в разнообразни форми.

За предпочитане са многофункционалните мебели, така че, ако изберете, например, кокетна помощна масичка на колелца, ще можете да я използвате успешно и за нощно шкафче. Тя се премества лесно, така че, ще ви бъде под ръка и за други нужди. А и така няма опасност да претрупате помещението с мебели.

Осветление

Без допълнителни източници на светлина стаята не изглежда уютна. Меките, заглушени лъчи не дразнят психиката. Ако намерите подходящото място за допълнителни осветителни тела, може дори таванната лампа да се окаже напълно излишна и да се включва само при определени случаи. 

За да получите декоративен ефект с висока естетическа стойност, може да изберете няколко по-малки осветителни тела – инсталирайте задължително едно в близост до нощното шкафче, а другите можете да разпръснете на различни места. Например, ако имате малко кътче за четене, състоящо се от фотьойл и малка масичка, до тях една подова лампа ще изглежда много адекватно.

В зоната с огледалото в спалнята, ако има такова, също задължително трябва да предвидите поне една лампа със силна светлина. В момента на пазара се предлагат много атрактивни лампи, които не само изпълняват безупречно своите функции, но и служат като страхотен декор. За още по-красив декоративен ефект мебелите и нишите могат да бъдат осветени с LED ленти.

Текстил

Красивият текстил е идеален за декориране на спалнята. Кадифените или брокатени завеси на прозорците ще подчертаят високият ви социален статус и добрия вкус. Ако спалнята е декорирана в романтичен стил, тогава са подходящи драперии от полупрозрачна дантела и коприна. Любителите на минимализма ще харесат пък завесите, изработени от лен и памук.

Спалното бельо, изработено от висококачествен естествен текстил, също ще подчертае дизайнерските характеристики на вашия интериор. Черен или червен комплект изглежда особено впечатляващо в бяла спалня. Вариантите в светли цветове освежат до неузнаваемост пък по-тъмните стаи. Ако спалнята е декорирана в неутрални цветове, тогава флоралните щампи на спалното бельо са в състояние да добавят необходимата доза цвят, така че да изглежда стаята перфектно.  

Декоративните възглавници са друг очарователен елемент от декора на спалнята. Те ще ви накарат да се почувствате още по-комфортно, ако успеете да съчетаете добре текстури, форми и цветове.

Пухкавите килими в спалнята пък ще я направят да изглежда още по-очарователна. Освен това е страхотно усещането сутрин да стъпите на мекичко.

Оригинални рафтове

Рафтовете са чудесна идея за по-малките спални, където е невъзможно поставянето на твърде обемни мебели. Заемайки пространството във високата част на стените, което реално остава неизползваемо, те са чудесен вариант за декорация на всяка спалня. На тях можете да поставите малки пластики, модерни вази или други украшения, както и различни други предмети.

Картини и пана

Традиционно картините се окачват като декоративен елемент над леглото в спалнята, но можете да се отклоните от стандартите и да украсите цялата стена с малки картини, като добавите малки осветителни тела към тях. Като сюжети избирайте по-спокойни теми: природа, гледки към големи градове, ретро снимки – все неща, които не провокират твърде силни емоции, защото в противен случай може да ви бъде трудно да се отпуснете и да заспите.

Декоративните пана може да си изработите и сами по няколко различни начина – например, да си купите подходящи самозалепващи се стикери и да облепите с тях предварително изрязана в желаната форма и размер основа от фазер. Така може да получите не само много красиви, но и доста издръжливи и съвсем лесни за поддръжка декоративни пана, които да окачите на стените на спалнята. Отлична идея е композирането на няколко картини, само трябва да внимавате с тематиката и цветовете. Те трябва да си подхождат идеално.

Декорация на спалнята с естествени цветя

Саксийните растения са много подходящи за декорация на спалнята. Ако стаята е достатъчно светла, може да отглеждате каквито цветя пожелаете. В случай, че светлината не достига, заложите на растения като сансевиера, филодендрон, калатея и други.