Бели вътрешни врати – добър избор ли са те?

223
бели врати за интериор

В момента белите интериорни врати и каси са най-търсени. Неслучайно те спечелиха първото си място дори във време, когато на пазара имаме такава селекция от фурнири, ламинирани дървени покрития или заместители на бетонни замазки и др.

Предимства на белите интериорни врати:

  • устойчивост на цветовете;
  • гъвкавост;
  • елегантност;
  • минимализъм.

Недостатъци на белите интериорни врати:

•    податливост на мръсотия;

•    сливат се на бял фон.

В днешно време се предлагат различни модели интериорни врати, които лесно се вписват в често срещани интериорни стилове като: прованс, вила, модерен, скандинавски, модерен арт деко и др.

Не си представяйте, че бяла вътрешна врата задължително означава – обикновена гладка стерилна врата, която Ви напомня за болница. Дори белите врати могат да се открояват от останалите и да се превръщат в доминиращата мебел във вашия интериор. Например, могат да бъдат изработени като плъзгащи се врати.

При какви обстоятелства е удачно да изберем бели интериорни врати?

Ако, от друга страна, възнамерявате да комбинирате вратата с бяла стена, препоръчваме да комбинирате бяла матова врата в пълен дизайн, с облицована каса.

След това ще постигате ефекта на „невидимите врати“. Ако сте избрали по-отличителен под и едва тогава сте започнали да се занимавате с декора на вратите, наистина е по-разумно да изберете бялото. Обикновено в дома Ви има и мебели с дървена конструкция и наличието на 3 или повече дървени шарки, което заедно, не би било добро решение. Бялата врата се съчетава добре и с пода, имитиращ бетон, както и с всички нюанси на сивото.

Какви варианти на бели повърхности се предлагат?

 

1.      Бяло фолио:

·         предимство: най-ниска цена;

·         недостатък: ниска издръжливост, евтин външен вид.

2.      Ламинат със средно налягане (CPL):

·         предимство: ниска цена, висока издръжливост;

·         недостатък: може да се види връзката на ламината по краищата на вратата и рамката на вратата;

3.      Ламинат под високо налягане (HPL):

·         предимство: висока издръжливост (подходяща за болници, училища и др.);

·         недостатък: връзката с касите на вратите е много забележима (HPL не може да се огъне), малък избор от модели врати.

4.Боядисани врати:

·         предимство: няма връзка на ламината по краищата, елегантност;

·         недостатък: по-висока цена;

4.Силен блясък:

·         предимство: луксозен външен вид;

·         недостатък: по-висока цена, по-малък избор на модели врати;

Детайли, които правят бялата врата специална

Белите интериорни врати и каси могат да бъдат направени специални. Например с декоративна лента или рамка, в случай на по-стари сгради или подходящ интериорен стил. Също така с фина фрезова линия и не на последно място, метална лента, в случай на съвременна визия.

Комбинация от бяло с други повърхности

Бяло – черно съчетание

Основата на вратата е бяла, но касата на вратата или плъзгащата се система са в черно, а също така можете да съобразите стъклопакета и мотива на стъклото с черното. За плъзгащите се врати можете да добавите в черно, дръжката например.

Бяло – дървена комбинация

Основата отново е в бяло и можете да подчертаете само стъклопакета или касата на вратата. Например, ако имате кухненски блок с бял гланц и работният плот е с дървен декор, тогава вратата и ламперията с бял гланц изглеждат красиво в този дървен модел.

Бяло-метална комбинация

Модерният интериор почти винаги е свързан с метални елементи, независимо дали става въпрос за дръжки на мебели, парапети, декорации и др. Затова много клиенти купуват врата с метални ленти или каса на вратата, в така наречения метален ламинат – CPL.

Това е ламинат, който трябва да имитира алуминиева рамка на вратата. Резултатът изглежда красив, но има един огромен недостатък и това е податливостта на ожулвания на този материал.