Декорация за баня

Как да направим малката баня удобна, функционална и красива

Ако имате малка баня и имате желание да я направите, ако не по-просторна, то поне по-удобна, ние сме готови да ви помогнем с няколко практически съвета. Разбира се, ще обърнем внимание и на някои много срещани грешки, които обикновено хората правят при обзавеждането на това толкова важно помещение.

Какво преди всичко трябва да имате предвид, когато обзавеждате малка баня?

Тъй като в малката баня свободното място е много ценно, на първо място, трябва да обмислите възможно най-рационалното разположение на мебели и уреди, както и спазването на оптималните разстояния.

Ето някои примери:

Ако искате малката ви баня да е достатъчно удобна, разстоянието между отделните елементи от декора е добре да бъде минимум 50 см. В противен случай няма да имате възможност да се обърнете.

Най-комфортната височина за монтаж на мивката е 90 см.

Изберете бойлер с обем максимум 30 литра. Ако е с по-голям обем, ще изисква инсталиране върху носеща стена и ще заема много повече място. 

Оптималното разстояние между душа или ваната до закачалката за кърпи следва да не е повече от 90 см. Ако е по-голямо, ще ви бъде неудобно да ги достигнете.

декорация за баня

Вместо да избирате между отворени рафтове и шкафове, които се затварят с вратички, може да използвате комбинация от двата варианта. Затворените събират по-малко прах и можете да приберете там всички неща, което не трябва да са изложени на показ. На отворените рафтове пък ще си подредите всичко, което винаги трябва да ви бъде под ръка.

Какво не трябва да правим в една малка баня?

Нека да разгледаме тези неща, които правят малката баня още по-неудобна:

 • Не затрупвайте банята си със стара козметика и почистващи препарати с изтекъл срок на годност. Веднъж на 5-6 месеца правете ревизия и изхвърляйте всичко ненужно.
 • Не съхранявайте флакони и бутилки за различни цели на едно и също място. Това създава неудобство при намирането и използването им.
 • Малката баня не трябва да се превръща място за съхранение на всичко, свързано с нея. Обемните предмети и тези, които не се използват често, могат да се съхраняват в килера или на друго място.
 • Не използвайте в банята вендузи като крепежни елементи, освен ако не е абсолютно необходимо. Поради високата влажност те често ще падат.
 • Не се опитвайте да ограничавате банята си до един електрически контакт. Това ще ви създаде неудобства на по-късен етап. Ако системно ще включвате сешоар, електрическа самобръсначка или пералня, задължително трябва да се погрижите за повече от един контакт.
 • Не поставяйте мебели за баня твърде близо до ваната. С течение на времето ще се подуят от постоянните пръски вода.

Дизайн на малка баня – откъде да започнем?

За модерен и оригинален дизайн на малката баня ще е необходимо да се потрудите малко по-усърдно. Предизвикателството е голямо, тъй като пространството е ограничено и това усложнява много нещата. Но при малко повече обмисляне е възможно да постигнете отличен резултат.

подреждане на малка баня

На първо място използвайте всички трикове, които ще допринесат за визуалното увеличаване на пространството. Ето някои от тях:

 • Използвайте плочки в светли цветове. Тъмните плочки изглеждат креативно, но те стесняват пространството, а и освен това по тях редовно остават следи от пяната на сапуна и шампоана.
 • Диагоналното разположение на плочката на пода разширява пространството, така че, струва си да помислите за такава опция, въпреки че е по-трудоемка.
 • В случай, че изберете плочки на ивици, тогава е по-добре да ги поставите в хоризонтална посока, а не във вертикална.
 • Ако планирате да инсталирате душ кабина в банята, тогава е по-добре да изберете прозрачна, а не с тъмно стъкло. В този случай визуално няма да загубите част от пространството на банята.
 • Инсталирането на повече огледала ще помогне стаята да изглежда по-голяма.
 • В долната част на банята стените могат да бъдат покрити с по-тъмни плочки, което също визуално ще увеличи дължината им.

В какъв интериорен стил да решим малката баня?

Малка баня не може да бъде решена във всеки интериорен стил. По-точно казано, в ограниченото пространство класическите стилове няма да са подходящи, тъй като те изискват повече място за успешното им изпълнение.

Ето защо бихте могли да заложите на минимализъм или Хай-Тек, които определено са по-подходящи като избор за една малка баня.

За да блесне вашата баня в модерен минималистичен облик, достатъчно е да се погрижите за по-изчистени линии на мебелите, като за предпочитане е да заложите на многофункционални такива. Този стил използва предимно естествени материали, затова бихте могли да изберете каменна или дървена дизайнерска мивка. Тя веднага ще се превърне в страхотен акцент и ще озари помещението, добавяйки му чар и уникалност.

Цветовете, които предпочита минималистичният стил са монохромни, затова може да се придържате към черно-бялата цветова схема. Сивият цвят не се препоръчва като основен, защото има опасност интериорът да се получи скучен или депресиращ. Но може да го използвате успешно като акцент.

Колкото до стила Хай-Тек, както и самото име подсказва, той е вдъхновен от развитието на високите технологии. Наистина е чудесна опция като избор за стил на една баня с ограничено пространство. Можете на воля да включвате в дизайна всякакви възможни технологични джаджи – сензори, датчици и други. По същество Хай-Тек стилът също е минималистичен, така че, тук също можете да заложите на гладки, изчистени повърхности, мебели и декорация в строги геометрични форми и много, много светлина. Лед светлините са идеалното решение – не само като основен източник на светлина, но и като работно или декоративно осветление. 

Как да обновите банята си без големи инвестиции?

Ако не планирате основен ремонт на банята, тогава можете поне да актуализирате в известна степен интериора й с достъпни средства.

Ето някои от най-практичните опции:

 • Сменете дръжките на чекмеджетата и шкафовете.
 • Закачете нова завеса за душ.
 • Подменете килимите за баня.
 • Купете си ново огледало.

Изхвърлете излишните шишенца и други козметични продукти и добавете стилен декор по ваш вкус – например, украса с изкуствени или естествени цветя.

Ако стените ви не са покрити с плочки, а с боя, може да я подновите за сравнително малко средства.

Въпреки всичките си недостатъци, малката баня все пак има и своите предимства. Тя се отоплява много лесно, а поддръжката и почистването също са много по-лесни, в сравнение с големите и просторни бани. Така че, фокусирайте се върху предимствата и с малко повече въображение със сигурност ще създадете един прекрасен, функционален дизайн.