Как сами да си вземем размер за интериорна врата?

242
montav interiorni wrati

Дошло е време за ремонти и сме решили да сменим вратите в жилището ни. Оказва се, че времето ни намалява, а не сме сменили вратите. За да не се налага да чакаме монтаж, може да си монтираме вратите сами.  Или искаме да знаем колко струват вратите, за да си определим бюджет за смяна и монтаж.

Първата стъпка е да разберем какъв е строителният отвор на вратите ни. Най-добре се взима размер, когато са махнати старите каси и можем да измерим височината от зид до под, както и ширината от зид до зид. Ако не може да се махнат старите каси, се измерва приблизителната височина и ширина, за да имаме ориентировъчни размери.

Важно е да се съобразим с това дали жилището е тухла или панел. При голяма част от панелните жилища се установява, че има денивелация на стените или иначе казано – стените са криви. По тази причина се измерва в ниската част, в средната и във високата част на касата и по същия начин и ширината на отвора.

При повечето панелни жилища има лята метална каса, която може да се облече с МДФ каса, изработена за каса панел. Тя представлява един статичен (неподвижен) перваз, и един плаващ. Каса панел се предлага в два размера:  6 (обхват от 5,5 см до 8,5 см) и 15 (обхват от 13 см до 16 см). След монтажа на каса панел, светлият отвор се стеснява с 2,5 см., а первазите са с широчина 7 см за серия Гама или 6 см за серия Граде, зависимост от серията интериорни врати. Накратко: каса панел позволява обличане на лята метална каса, без да е необходимо къртене, като при това минимално намалява светлия отвор.

Каса Стандарт се монтира на тухлен зид или на премахната лята метална каса. Предлага се в няколко размера, минималният е 7 см – 9 см, а максималният е 30 см – 36 см, при по-широки каси може да се монтира уширителна планка, с помощта, на която може да се облече зид до 58 см. Каса стандарт стеснява отвора с 8-10 см, тоест ако имаме строителен отвор 88 см – 90, 92 см, може да ни се монтира врата с широчина на крилото 80 см.

В случай, че строителните отвори са 75-76, 85-86, 95-96 см, имаме три варианта: да стесним отвора, да разширим отвора или да подрежем крилото в ширина (възможно само за серия Гама). Серия Граде не подлежи на подрязване в ширина заради фалцовете.

Необходимата височина е 203 см до 206 см, за да не се наложи подрязване във височина. При по-високи отвори се налага да се намали височината.  Идеалната височина на серия Гама е 203 см, а на серия Граде е 202 см.

Друг важен момент при взимане на размери на вратите, е да се съобрази подовата настилка, ако не е сложена, и ако ще се слага изолация на стените. Ако не сте сигурни колко ще се увеличи ширината и височината, можете да запишете час за размер от експертно лице. Размерът на фирмата, от своя страна ще покрие гаранцията на монтажа. Без размер на фирмата, монтаж не се извършва.