Кухня

Няколко важни съвета за декорация на кухнята

Декорирането на кухня е истинско предизвикателство за много хора. И наистина той е доста сложен процес, който не може да се „претупа“ с лека ръка. Необходимо е да вложите повече усилия, ако искате да постигнете баланс между красота и функционалност. Подобен ремонт отнема много пари и средства, но си струва, особено ако държите да бъдете в крак с времето.

Какви облицовки са подходящи за стените на кухнята?

За да дадем правилния отговор трябва първо да се запознаем с общите принципи за декориране на кухненски стени. При избора на декор се обръща внимание не само на посоката, която е зададена от избрания от вас стил, но и на някои специфични особености на самото помещение. Такива са, например, високата влажност, повишената температура, наличие на миризми и други. Ето защо, когато избирате как да декорирате стените в кухнята, избирайте материали, които могат да издържат на подобни агресивни фактори.

Общи принципи за декориране на кухненски стени

В процеса на проектиране е важно да се постигне баланс между красотата и възможностите на стаята. В кухнята се прекарва по-голямата част от времето, така че тя трябва да бъде ергономична, а ремонтите да се извършват с перспектива.

Съвременни материали за декорация на кухня

В момента съществува огромно разнообразие от подходящи материали за облицовка на кухненските стени. Можете да заложите както на стандартни и познати материали, така и да изберете по- екстравагантни покрития, които не само ще украсят помещението, но и дори ще подобрят неговата функционалност. 

Да разгледаме най-често срещаните покрития за стените в кухнята, за да преценим техните предимства и недостатъци.

Керамични плочки

Керамичните плочки се считат за едно от най-практичните покрития за стените на кухнята, защото те се отличават с добро качество, дълъг експлоатационен живот и приемлива цена. Освен това могат да се намерят плочки в разнообразни цветове, текстури и форми, които да отговорят на всеки един интериорен стил. Плочките са устойчиви на механични повреди и се поддържат лесно. Няма как да ги повредите дори и ако използвате по-агресивни химикали за почистването на кухнята. А и изглеждат доста привлекателно на външен вид. Разбира се, експертите не препоръчват да ги избирате като вариант за всички стени в помещението, защото няма да постигнете необходимия естетичен ефект. Използвайте ги само за определени зони, например като гръб на мивката и допълнителен акцент на други подходящи места.

Когато избирате цвета на плочките в кухнята, гледайте да съчетаете нюанса с този на кухненския плот или мебелировката – тогава стаята ще придобие много стилен вид. Да не забравяме и вечното правило за тъмните и светли цветове – първите могат да стеснят и смалят визуално кухнята, а вторите – точно обратно. Ако помещението не е голямо, най-добре не рискувайте с плочки в тъмен цвят.

Също така, имайте предвид, че пъстрите плочки ще привлекат вниманието към себе си. Това означава, че ако сте предвидили и други предмети за декорация в кухнята, може да се получи ефект на претрупване, който никак не е желателен и бързо уморява очите и психиката. Ето защо, ако ще акцентирате върху стените, тогава мебелите в кухнята трябва да са възможно най-минималистични и лишени от ярки декоративни детайли.

 Като единствен недостатък на керамичните плочки за декорация на стените в кухнята можем да отбележим техните фуги. С течение на годините в тях се натрупват мазнини и мръсотия, почистването на които отнема време.

Декоративен камък

Естественият камък е много красив и издръжлив материал, но поради факта, че е скъп, много хора предпочитат да заложат на изкуствен камък за облицовка на кухненските стени. Още повече, че той привлича не само с по-ниската си цена, но и също така е по-лек, има оригинален вид, отлична издръжливост и якост, както и монтажът му е по-лесен, в сравнение с естествения.

Подобно на керамичните плочки, декоративният камък е добре да се използва в кухнята само на едната стена или част от нея. Той изглежда чудесно в комбинация с други материали – бои или тапети.

Стилна декоративна мазилка 

Често за декорация на стените в кухнята се използва декоративна мазилка. Това е много красива и е в състояние да добави много чар и елегантност към интериора. Най-предпочитани са венецианската и мароканската мазилка. С тяхна помощ може да се създаде точно копие на естествен камък или да се наподоби структурата на мраморно покритие. Подобна мазилка е перфектна за направата на ефектна апликация на стената или като средство за подчертаване на определени зони. За допълнителна защита на завършената повърхност, експертите съветват нанасянето на лак.

Корк

Коркът е необичайно и атрактивно решение за декорация на стените в кухнята.

Платната от корк се изработват обикновено от дъбова кора, който е екологичен, красив и лесен за работа материал. Можете да намерите облицовка за стена от корк както на плочки, така и на рула, а също под формата на тапет или дори в течна форма. Основното предимство на корка е, че при инсталация не остават фуги, а и материалът се вписва перфектно в много стилове и цветови схеми, което го прави едно страхотно, абсолютно универсално решение.

Декоративни предмети в кухнята

Декоративните предмети в кухнята могат да бъдат от различно естество. Ако говорим за просторните кухни в модерните домове, то тогава на практика не съществуват никакви ограничения. Важно е само декоративните предмети да са изработени от достатъчно издръжливи материали, които няма да се похабят от високите температури и влага.

За съжаление, повечето от нас не разполагат с такива просторни жилища, които вкючват големи кухненски помещения. Разбира се, това не означава, че малките кухни не могат да бъдат украсени впечатляващо. Напротив, в момента тенденциите дават пълна свобода в това отношение, а и пазарът предлага невъобразимо разнообразие от опции – винилови стикери, прекрасни картини, пана, постери, снимки и какво ли не още. А дори и тези, които са съвсем притиснати от ограниченото пространство, винаги могат да разнообразят интериора с възможностите, които предлага приложно изкуство – уникални дизайни на кухненски чаши, чинии, прибори и още много други.

Те са не само функционално, но и изключително оригинално решение за всеки кухненски интериор. Когато обмисляте декорацията на кухнята, е важно да се постигне баланс между красотата и възможностите на стаята.

Но все пак внимавайте – малката кухня не трябва да е затрупана с декорации, както и е много важно цветовете да са правилно подбрани по начин, който предполага обединяването и преливането на различните нюанси един в друг, за максимално добър ефект. Колкото до позиционирането на декоративните пана, картини, снимки и другите избрани от вас аксесоари, то най-добре е да ги поставите така, че да са горе-долу на нивото на очите.

Декорирайте смело вашата кухня и не забравяйте, че тайната на хармоничния декор се крие най-вече в дребните детайли. Именно на тях трябва да обърнете най-голямо внимание.