DIY и материали

Интересни идеи за декорация на интериора, които лесно може да реализирате сами

Всеки може да живее в красива и хармонична среда, при това без да е нужно да влага много средства. Достатъчно е само да дадете воля на въображението си, защото идеите за собственоръчно изработени декорации за интериора са безкрайно много. Тук ще си поговорим именно за тях – ще ви покажем как можете сами да направите вашия дом уютен и уникален, добавяйки ефектни декоративни елементи.

Бихте могли да украсявате жилището си с различна украса според сезона и така да му придадете много интересен и оригинален вид. Подменяйки украсата периодично, ще поддържате постоянно силен визуален интерес. А и настроението ви ще е винаги в унисон с настоящия сезон!

Есенна декорация на дома

Есенните декорации, които можете да изработите собственоръчно идват в огромно разнообразие от размери, цветове, форми и текстури. Есента е прекрасна, затова не пропускайте да й се порадвате и у дома чрез ефектните и лесни за изработване декоративни предмети.

Разбира се, започваме с най-атрактивния есенен празник – Хелоуин и неговия най-ярък символ – тиквата.

Декорация на дома за Хелоуин

Декорация с материали от есента

Необходими материали:

 • Тикви или кратуни в различни цветове и размери
 • Декоративни бои
 • Панделки
 • Вази
 • Фенери и различни декоративни съдове

Можете да изработите композиции в желания размер и форма, просто като боядисате и завържете с цветни панделки няколко тикви, за да придобият по-луксозен вид или пък да ги оставите в естествените им краски, но тогава ще трябва да ги подберете по-прецизно.

За по-претенциозните интериори лъскавите покрития ще са отлична опция, като можете да изберете както метален блясък, така и текстура с брокат и всичко останало, което ви харесва. Композициите от вази със сухи клонки и подноси с ефектни тикви могат да бъдат най-различни, според вашите лични предпочитания.

Освен купи и подноси, тиквите биха могли да украсят свещници или да се превърнат в ефектна декорация за празничната трапеза. По желание можете да добавите свещи, както и да изрежете малки кратунки, за да ги превърнете също в необичайни и ефектни свещници.

Що се отнася до сухите клонки, то те могат да са напълно естествени или оцветени чрез декоративни бои в желания цвят. Багрите на есента са удивително богати, така че, каквото и да изберете, все ще бъде в тон с атмосферата.

Есенни листа за украса

За да си изработите ефектни таралежи от тикви е необходимо само да им забодете иглички от клечки за зъби и да добавите две камъчета, мъниста или други подходящи за очички материали.

Есенната фруктиера с листа пък става супер лесно, след като с помощта на самозалепващо тиксо прикрепите обагрени в различни цветове есенни листа към обикновена купа или фруктиера.

Страхотният есенен поднос, украсен с царевица, клонки глог и други сухи растения също би могъл да заема почетно място в хола, кухнята или трапезарията, за да добави още повече уют към атмосферата.

Украса за дома с естествени материали - есенни листа

Естествените камъчета също са отлична идея за добавяне към различните есенни композиции. Напълнете някоя прозрачна ваза с тях и закрепете сухия букет в тях. Красотата на тази естествена украса ще ви радва дълго време. Може да си изработите лесно сами и ефектни „ „есенни“ свещи, като ги увиете с естествено обагрени листа и ги привържете с панделки.

есенно пано

Есенни стенни декоративни пана

Пана върху естествена решетка или дървена рамка

Есенните пана за стена са също много оригинално украшение за интериора, което в никакъв случай няма да ви затрудни да изработите. Може да използвате естествени или изкуствени пръчки, които да завържете с канап или да ги залепите с лепило така, че да образуват решетка. Украсете я с естествени листа, панделки, лико, вълна и други природни елементи, които ви допадат. Вместо решетка би могло да се използват рамки за картини или просто изрязано парче шперплат.

Пана за стената от картон 

животни от листа за декорация

За да сътворите такива интересни пана, много подходящи за декорация на детската стая, се нуждаете основно от сухи листа и парче цветен картон. Те се изработват много бързо, но са изключително трайни и биха могли да ви радват дълго време, напомняйки за топлината и красотата на есента дори и през студените зимни дни.

Основните материали и техники за изработване на есенни декорации за интериора

Както вече стана ясно, за подобни творчески занимания са подходящи не само есенни листа, но и клонки, цветя, плодове, шушулки и други. Всичко това може да се използва за направата на уникални есенни букети, пана и много други интересни елементи на декора.

Ето и няколко важни съвета, относно подбора и събирането на естествените материали:

 • Добре е да събирате плодовете, които не са твърде узрели, за да е сигурно, че са здраво закрепени за клончето и ще запазят по-добре формата си.
 • Избирайте предимно такива цветя, които не са много големи, защото ще ви бъде по-лесно да работите с тях.
 • Опитайте да събирате материалите за естествените есенни декорации в слънчеви дни. Тогава листата, плодовете  цветята са по-чисти и сухи.
 • Всички събрани материали трябва да бъдат внимателно сортирани и повредените да бъдат изхвърлени. Останалите подгответе за изсушаване. Ако си спестите това усилие, те бързо ще загубят добрия си вид – листата ще се накъдрят, набръчкат и потъмнеят, плодовете ще започнат да гният, а цветята ще избледнеят.

Как да изсушите естествените есенни материали?

Да тази цел може да използвате няколко метода, например:

 • Да ги хербаризирате в книга.
 • Да ги накиснете за известно време в глицерин.
 • Да използвате популярната техника декупаж.
 • Да ги покриете с тънък слой восък. 
 • Да ги изсушите с помощта на ютия.
 • Всеки метод има плюсове и минуси, така че, изпробвайте няколко, за да решите кой ще ви бъде най-удобен.

Хербаризиране в книга

Това е най-лесният и често срещан начин. Дори дете може да го направи. Трябва само да поставите листата между страниците на някоя книга. Можете също да използвате стари вестници или списания.

Важно е да знаете, че когато съхнат, листата отделят сок, който може да оцвети страниците. Затова е по-добре да използвате хартиени салфетки, които да защитят страниците от евентуално увреждане. Поставете една под есенния лист и една върху него, преди да го притиснете между страниците.

Препоръчително е да изберете по-дебела книга, която оказва силен натиск, защото в противен случай има опасност материалите да изгният. 

По този начин могат да се сушат успешно обаче само листа. Методът не е подходящ за всички видове цветя, защото някои от тях се смачкват и придобиват неестетичен вид.

Докато листата, изсушени в книга, запазват напълно формата си. Но внимавайте с тях и ги пипайте внимателно, защото след сушенето ще са особено крехки. Имайте предвид също, че и цветът малко избледнява. 

Техниката декупаж

Този метод е добър, защото позволява да се запази целия чар на естествения материал. Трябва да се снабдите със специален лак за декупаж, както и ще ви са необходими четка, гъба и стар вестник.

По този метод могат да се запазят плодове и някои цветя, но и той е най-подходящ за листа. Препоръчително е те да не са прекалено сухи.

Декупажът е много проста техника, с която ще се справите лесно.

Ето и стъпките:

 • Вземете четка или гъба.
 • Внимателно покрийте листа с лак едната страна.
 • Поставете листа на вестник, за да изсъхне.
 • След това го покрийте с лак и от другата страна.
 • Изчакайте да изсъхне и е готов за употреба.
 • Плодовете и цветята също могат да бъдат лакирани чрез техниката декупаж, но това е твърде трудоемко.

Техника на сушене на естествените материали с восък

Този метод е подходящ за всеки един естествен материал.

Ето от какво ще имате нужда:

 • Парафин или лек восък, като можете да използвате и най-обикновени свещи.
 • Стара тенджера или друг подходящ съд.
 • Щипки и восъчна хартия.

Преди работа трябва да изсушите събрания естествен материал, ако е влажен.

После следвайте тези стъпки:

 • Разделете парафина или восъка на малки парченца.
 • Поставете ги в тенджерата и я сложете на котлона.
 • Когато восъкът се разтопи, леко потапяйте по едно листо или цвете. Направете това два пъти, за да получите по-дебел слой.
 • Поставете листа върху восъчна хартия или го закачете на връв с помощта на щипка.

Сушене на естествени материали с ютия

По този начин могат да се приготвят само листа. Ще се нуждаете от следните материали: 

 • Ютия
 • 2 листа восъчна хартия
 • Ножици

Подсушете или избършете листата. Върху тях не трябва да има влага. След това ги поставете между листове восъчна хартия и ги изгладите с ютия. Притискайте с ютията около 4-5 минути от едната страна, след това още толкова от другата. При нагряване восъкът върху хартията ще се разтопи и ще залепне по листата. Оставете го да изстине и след това внимателно изрежете листа.

Изсушаване на цветя за декоративни есенни композиции и пана

Ако ще изработвате пана от цветя, можете да ги подготвите за употерба с помощта на восък или глицерин. Тези методи са подходящи за хризантеми, бял равнец и други подобни цветя. Най-добре обаче би било, ако можете да използвате сухи цветя.Те изумяват с палитра от цветове и разнообразие от форми. 

Преди употреба сухите цветя трябва да се поставят във ваза без вода за около седмица, така че стъблата им да са напълно сухи. След като вече сте ги подготвили, можете да започнете изработката на декоративните елементи.

Още няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да създадете страхотни произведения на изкуството от естествени материали:

Панелът е картина, която се окачва на стена или таван и задължително трябва хармонично да се вписва в интериора на помещението. Преди да започнете, определете размера и темата на декорацията. Може да се наложи първо да нарисувате контурите на бъдещата картина върху лист хартия с молив. Това значително ще ви улесни при създаването на красивите творения.

Ето и точни инструкции за изработване на показаните по-горе есенни декоративни пана за стената върху картон – таралеж, сърце и птица.

Изработка на есенно пано Таралеж

Необходими материали:

 • Два листа картон, например розов и жълт.
 • Различни сухи листа  – заострените са по-подходящи, тъй като по-добре имитират игличките на таралежа.
 • Черен флумастер.
 • Обикновен молив.
 • Ножици.
 • Лепило.
 • Направете панела върху розов лист – това ще бъде фонът за картината.

Ето и инструкциите стъпка по стъпка:

 • Отстранете дръжките на листата.
 • На бял или жълт лист хартия нарисувайте контура на таралежа с молив. 
 • Използвайте черен флумастер, за да нарисувате носа, очите и устата на животното.
 • Прикрепете тялото на таралежа към основата на панела.
 • Започнете да лепите листата, образувайки иглички отзад и отстрани на таралежа.
 • Ако желаете, можете да прикрепите няколко плодчета от червена офика към „иглите“, да залепите листата до краката и да направите до таралежа и дърво.

Изработка на есенно пано Сърце

За да изработите това чудесно пано, са ви необходими следните материали:

 • Малки листа в червено и оранжево – много подходящи са листата на акацията.
 • Бял лист хартия.
 • Лепило.
 • Обикновен молив.
 • Оранжева или червена боя.

Начин на изработка:

 • Начертайте на лист хартия сърце.
 • Залепете листата на случаен принцип, запълвайки цялото сърце.
 • Нарисувайте елемент, подобен на локва под сърцето.
 • Залепете няколко листа, които ефектно „падат“ от сърцето.

Изработка на есенно стенно пано Птица

Необходими материали:

 • Листа от клен, дъб, ясен.
 • лист картон за подложка.
 • Черни и оранжеви маркери.
 • Обикновен молив.
 • Лепило.
 • Ножици.
 • Малко парче бяла хартия.

Можете да изберете да рамкирате паното или да го оставите без рамка.

Начин на изработка:

 • Начертайте контурите на птицата с молив.
 • Отстранете дръжките от всички листа, с изключение само на две от тях.
 • Започнете да лепите листата, запълвайки контурната рисунка, като не забравяте да направите опашка. Тя трябва да е цветна и пухкава. Залепете най-големите листа на първия ред, а най-малките – на последния. Поставете двете листа с дръжки така, че да оформите краката на птицата.
 • Вземете най-големия лист и изрежете от него кръглото тяло на пернатия приятел. Залепете това по начин, който дава възможност да се покрият някои от листата, точно в зоната, където са прикрепени към картона.
 • Изрежете по-малък кръг от друг лист – това ще е главата на птицата. Прикрепете я към тялото и я залепете.
 • На малък лист хартия нарисувайте двете очи на птицата и клюна й. Оцветете ги с черен и оранжев маркер. Изрежете и залепете, за да оформите главата на птицата.
 • Паното е готово. Можете допълнително да добавите листо, така че да изглежда все едно птицата го държи в клюна си.

Разбира се, гореизброените примери за есенна декорация на дома, не могат да илюстрират всички възможни вариации по темата. Използвайте ги като база и създайте свои собствени уникални композиции. Всяка една от тях ще се превърне в страхотна есенна украса за вашия дом или в оригинален подарък за роднини и приятели.

Зимна декорация на дома

Едва ли предполагате колко е лесно да се изработят чудно красиви зимни декорации, с които да създадете приказна атмосфера във вашия дом. Да започнем с разбулването на тайните на зимния декор. А за празничната коледно-новогодишна украса, вижте нашите идеи тук – Коледна украса

Зимна декорация

Зимна декорация с помощта на свещи

До не толкова отдавна свещите се използваха единствено за осветление и изпълнение на различни ритуали. В наше време те придобиха ново значение и се превърнаха в страхотен материал за интериорна декорация и, разбира се, прекрасни сувенири за подарък, подходящи за всеки празник. Свещта е чудесен елемент за създаване на положителни емоции и ще ви помогне да направите жилището си по-топло и комфортно. Те буквално оживяват щом огънят докосне фитила и пламъчето заблести. То е в състояние да омагьосва и да докосне душата на всеки. 

Днес можете да намерите свещи с всякакви форми, цветове и аромати, за да добавите към вашия декор омайваща светлина. 

Какво трябва да знаем когато декорираме интериора със свещи – основни правила

Всички интериорни дизайнери и декоратори са единодушни, че нищо не украсява и „отпуска“ обстановката така, както няколко свещи, правилно подбрани за конкретно пространство. Трептенето на пламъчето ни дарява с истинско блаженство и ни кара постепенно да се освободим от напрежение и да се потопим в релакс.

Първото общо правило за декорация със свещи е да се вземат предвид размера и формата на свещите, така че да си хармонизират с обстановката и да я допълнят по най-подходящия начин. Къде е най-подходящо да позиционираме декоративните свещи или някой ансамбъл с тяхно участие?

Декорация със свещи в спалнята

Стъклените колби със свещи са идеални за нощното шкафче в спалнята. Восъкът се счита за екологичен и няма да навреди по никакъв начин на здравето ви, затова, ако сте от тези, които обичат да палят свещ преди лягане, продължавайте в същия дух. Също така, наличието на добре изолираща опаковка /стъклен буркан, свещник или нещо друго/ ги превръща в напълно безопасни декоративни предмети. 

За тези, които обичат широките восъчни свещи, могат да ги поставят върху скрина и да добавят към композицията няколко книги и ваза със сухи клони и шишарки.

Декорация със свещи на масата

За малката масичка за кафе са подходящи свещи с всякаква дължина и размер. Светлият цвят на восъка няма да се откроява твърде много и поради своята неутралност ще допълва по прекрасен начин останалата част от декора. Не забравяйте, че дългите свещи винаги изглеждат много естетично в съчетание с метални минималистични полилеи, други осветителни тела или украшения с различна форма и височина.

Освен за сливане с декора, можете да използвате разноцветни свещи и като контрастен елемент. Добавени в кристални свещници или други стъкленици те могат да допълнят по невероятен начин интериора и да го направят по-светъл и празничен. Красивата аранжировка е добре да се допълни със сухи цветя, борови или други клонки, шишарки и да се постави върху подходящ поднос.

За любителите на рустик интериора са подходящи големи свещи във винтидж стил. Композирайте ги така, че да постигнете лека небрежност, допълвайки ансамбъла, например, с канелени пръчици, завързани с канап.

За тези, които обичат интериорните декорации във френски стил, свещниците с форма на чашка на полилей ще им помогнат да реализират удивителни композиции. Обикновени восъчни свещи, окачени по стените могат да направят пространството по-аристократично, добавяйки му от специфичната естетиката на някой луксозен замък. Може да ги закрепите над масата за хранене или пък да ги позиционирате в коридора, като ги допълните с флорални елементи или венци, изработени от иглолистни дървета, бръшлян, глог или папрат.

Декорация със свещи на стълбите или пода

Най-подходящите места за позициониране на декоративна композиция със свещи е до камината, стълбите и зоната на входа, където да допълнят някакви налични растения в саксии, ако има такива или пък да се съчетаният с клони от ела, бор, хвойна и други.

Щастливите собственици на камини могат успешно да използват за елегантен декоративен елемент композиция от дълги и широки восъчни свещи – нищо не допълва пламъка на огъня повече, от още живи пламъчета в стаята. За такъв декор обаче ще са необходими стабилни свещници, най-добре в малко по-светъл нюанс от самата камина. По този начин свещите ще изглеждат като отделен декоративен елемент, който привлича неустоимо погледа и дава възможност за постигане на по-пълна релаксация.

Декорация със свещи на масата

За да изработите невероятно красив коледно-новогодишен декоративен ансамбъл може да използвате красива покривка от лен или лъскава материя /в зависимост от това какъв е стила на общия декор в помещението/ и да добавите флорални композиции от евкалипт и свещи, например в прозрачни или блестящи свещници. Основното правило е изберете пастелни нюанси за домашния текстил и въобще общия декор, като заложите на естествени спокойни цветове от рода на бежово, мента, светло розово, светло синьо. Така вашият декор да придобие по-изискан и аристократичен вид.

Декорация със свещи на шкафа

Шкафът, особено ако говорим за този в антрето, е първият елемент от интериора, върху който попада погледа на всеки, прекрачил прага на дома ви.  В идеалния случай върху него трябва да има само минимален брой декоративни предмети, а свещите трябва да бъдат избрани така, че да съответстват на цвета на стените или да бъдат в премерен контраст с тях. За дългите коридори са много подходящи високите свещи. Можете да ги подредите в прозрачни колби и да им добавите подходяща зелена украса от борови клони, шишарки, новогодишни украшения за елха и всичко останало, което ви харесва.

Декорация със свещи в близост до стайни растения

Подобна интериора украса ще впечатли много почитателите на така нареченият стил Бохо.

Пищните зелени листа на папрат, декоративен бръшлян или сенсивиера, например, в комбинация с червените плодчета на великолепния за изработване на различни декорации глог, ще се съчетаят перфектно с трептящите пламъчета на свещите, за да внесат в помещението усещане за уют и спокойствие в помещението.

Декорация със свещи в банята

Ако искате да създадете празнична атмосфера и във вашата баня, тогава непременно трябва да помислите за композиции със свещи, позиционирани на някое подходящо място.

За бани без прозорци са подходящи и вазите със сухи цветя.

Собствениците на бани, в които пък има наличие естествена светлина могат да заложат на съчетание от живи папрати и минималистични дълги свещници, поставени на перваза на прозореца.

Декорация със свещи пред пътната врата или на балкона

Вашите външни пространства могат да се превърнат в истински зони за релакс, ако използвате декоративни свещи, включени в разнообразни ансамбли- може да ги подредите в големи стъклени колби или да изработите от подръчни материали уникални флорариуми.

Декорация с пухкави и меки тъкани

Особен разкош придават на зимния декор пухкавите и меки тъкани, затова не се колебайте да ги използвате. С тяхна помощ бързо можете да преобразите меката мебел, столове и табуретки в зимна премяна.

Декорация за сняг

Достатъчно е да ги наметнете с дългокосмест интериорен текстил, за да придадете на помещението съвсем различен облик. На тях можете да полегнете с усещането, че сте попаднали в пухкава преспа сняг, само че много гальовна и топла – точно такава, в каквато човек лесно би се унесъл в сладки сънища.

Декориране на меката мебел

Още една страхотна идея, която ще се хареса на всички творци. Дървената шпатула, която вече не използвате може веднага да придобие празничен вид – Дядо Коледа, снежен човек, Снежанка – всичко зависи единствено от вашето въображение.

Интересна украса с подръчни материали

Коледните и новогодишните декорации могат да бъдат решени във всякакви стилове. Поднос с украшения за елха и един ефектен свещник ще са прекрасна декорация за интериори в стил Винтидж, Арт Деко, Барок и други, облечените в текстил свещи пък ще разкрият пълния си блясък в модерния интериор. Ако сте почитател на минимализма, може да използвате само стъкленици с изчистен дизайн, в които да поставите подходяща свещ. За повече разкош, добавете и някоя снежинка, която може да нарисувате или да апликирате върху стъклото.

Снежен човек на хладилника или входната врата

Как да украсим вкъщи лесно и евтино

Това е още една прекрасна идея – да декорирате входната врата или хладилника, за да ги преобразите в интересен снежен човек. Достатъчно е да изрежете необходимите елементи от самозалепващо се тиксо или от друг материал /плат, хартия/, които да залепите с лепило. Ако си спомняте как сте изрязвали снежинки в детството, ще е подходящо да добавите и тях.

Декорации с лед светлини

Светещите декоративни елементи са отличен избор за изработка на невероятни коледни и новогодишни декорации за дома.

Украса с лед крушки

В момента на пазара могат да се намерят най-разнообразни лед украшения във формата на клонки, цветя или лампички с различни форми. Обикновено работят с батерии, така че бихте могли да ги включите във всяка една декоративна композиция. Може би тези идеи, които ви показваме ще ви вдъхновят да изработите нещо още по-оригинално!

Красива и оригинална декорация за дома

Да не забравяме и външната коледно-новогодишна украса – ето как от няколко подръчни материала, с добавяне на няколко декоративни лед лампички, могат да се изработят впечатляващи декоративни композиции за входната врата или друго външно и вътрешно пространство.