Използване на тапети в дневната

558
тапети за хол

Какви тапети да изберем за дневната?

Обикновено хората се чувстват объркани от огромното разнообразие от варианти, а това затруднява отговора на този въпрос. От тапетите в дневната се очаква да изглеждат добре, да имат високо качество, да се впишат успешно в общия стил на декора и да засилят неговото очарование.

Дневната е специално място в жилището, което се ползва от абсолютно всички членове на семейството – например, за посрещане на гости, за гледане на филми, за почивка и други дейности. Затова външният й вид трябва да бъде решен по най-разумния и естетичен начин.

Ролята на тапетите в дневната

Тапетът има важна роля. Той може да прикрие успешно дефектите по стените, да направи стаята много по-уютна, в сравнение с другите видове покрития, както и да гарантира оригиналния облик и приятната атмосфера в помещението. 

Преди да се стигне обаче до избора на текстура и цвят, първо трябва да направите преценка на размерите на стаята, влажността и да вземете предвид дали в помещението е достатъчно светло.

Не всички тапети могат да издържат на висока влажност. Съществуват обаче достатъчно модели, които са предназначени за употреба в точно такава среда, които идват в прекрасни цветове и текстури. Цената им е по-висока, но за сметка на това са издръжливи и запазят свежия си вид дълги години напред.

Колкото до светлината, която нахлува през прозорците през деня, ако тя е оскъдна, хубаво е да се спрете на тапети в светли тонове, за да избегнете риска дневната ви да се превърне в едно мрачно и неприветливо място. В случай, че стаята е светла, тогава не е нужно да се съобразявате с това условие и можете да заложите както на тапети в светлата гама, така и на такива, които са решени в по-тъмни тонове.

Размерът и формата на стаята също следва да бъдат взети предвид, при избора на тапети в дневната. Ако стаята е твърде малка, отново не е хубаво тапетите да са тъмни, защото това само ще засили ефекта. В случай, че разполагате с дълга и тясна всекидневна пък, може да визуално да „доближите“ късите страни и да балансирате с помощта на един много ефектен трик – изберете тапети в бледи, нежни тонове за дългите стени, а късите – точно обратно, нека цветовете на тапетите там да са наситени и по-ярки.

Бъдете много внимателни с цветовата схема, защото точно цветът на стените играе определяща роля за цялостния облик на което и да било помещение. Изберете такива цветове за тапетите в дневната, които да я направи хармонична и стилна. Цветовете, както знаем, могат много да повлияят върху на психичното ни състояние, да ни накарат да се чувстваме по един или друг начин.

Така например, ярките цветове са подходящи за хората, които обичат шумни компании, партита и други подобни забавления, докато спокойните цветове ще ви помогнат да се успокоите и да се отпуснете в компанията на семейството си.

Тапети от какъв материал да изберем за дневната?

 Днес производителите предлагат доста широк спектър от разнообразни модели тапети, като сред толкова богата гама от предложения всеки лесно ще открие това, което е точно по неговия вкус и финансови възможности.

Най-често материалите, от които са изработени съвременните тапети са бамбук, винил, нетъкан текстил, плат или хартия.

Хартиени тапети в дневната

Хартиените тапети са най-популярните и широко разпространените. Те имат достъпни цени, поставят се бързо и затова са едни от най-търсените.

Много тънките хартиени тапети, разбира се, няма да могат да прикрият всички дефекти на стената, така че или заложете на по-плътни или направете предварително изравняване на стените, преди поставянето на тапетите.

Тапети от нетъкан текстил в дневната

Те са доста плътни, висококачествени, устойчиви на влага. Идват в богата гама от цветове и шарки и на практика въобще не избледняват.

Винилови тапети в дневната

Виниловите изделия са по-тънки от тези от нетъкан текстил, защото имат хартиена подложка.

Основният им плюс е възможността да мият и почистват редовно, без да губят първоначалния си външен вид. Лепят се лесно и бързо.

Тъкани тапети в дневната

С подобни тапети ще реализирате дори и най-сложните си интериорни идеи. Особено са подходящи за помещения, издържани в стила на Ренесанса или Рококо.

Могат да бъдат изработени от различни материали като лен, филц, велур, коприна и др. Изглеждат страхотно, но изискват по-внимателна грижа – например, когато ги миете трябва да сте особено нежни с деликатната им повърхност.

Фототапет в хола

Още една чудесна опция е фототапетът. Обикновено такива тапети украсяват само една стена от стаята, максимум две. Фототапетът е добро решение когато искате да разчупите атмосферата в дневната, да я съживите, в случай, че декорът е твърде монотонен и скучен.

Екологията също е важна

Обърнете и специално внимание на екологичната страна на покупката. Тапетите в дневната е най-добре да са изработени от естествени материали, да не привличат и натрупва прах и мръсотия върху повърхността си.