Заслужава ли си ремонтирането на интериорните врати?

230
интериорен дизайн

Поради финансовия или трудоемък характер на обновяването на врати, хората обикновено избират вариант на евентуално шлайфане на старите каси на вратите, тяхното боядисване или нови интериорни врати. Обновяването на интериорни врати е възможност да направим старите врати „нови“, когато ремонтираме апартамент и не можем или не искаме да закупим нова такива. Какви са плюсовете и минусите на освежаване на старите врати?

Какво да очакваме от ремонта и за какво да мислим?

Основният факт е, че се ремонтира само повърхността на вратата и вътрешната конструкция на вратата остава оригинална. Ето защо е необходимо да разгледаме какви врати възнамеряваме да обновим. Колкото по-стара и евтина е вратата, толкова по-бързо изсъхва и нейната вътрешна конструкция губи свойствата си като звукоизолация, плоскост и механична устойчивост. Дървените врати се обновяват чрез шлайфане, евентуално запечатване и накрая с нова боя или покритие с тапет или фолио. Всички варианти са доста взискателни, особено по отношение на времето.

Ремонт на обикновени врати

Най-често задаваните въпроси са относно възможността за ремонт на обикновени врати и стандартни стоманени рамки на врати в жилищен блок. Обикновените сглобяеми врати най-често са фолирани или тапетирани. При тези модификации повредите обикновено са необратими и ако вратата отново трябва да изглежда добре, трябва да се шлайфа, да се постави отново фолио или тапет или да се боядиса. Първият вариант е почти невъзможен, така че вратата да изглежда добре поради голямата техническа сложност.

Вторият вариант влиза в действие, ако имате достатъчно време и вкус, но е необходимо много търпение и прецизност, за да направите резултата 100%. Да се допитате до фирма, която да реновирана старите ви врати, определено не си струва, защото цената на ремонта далеч надхвърля цената на новите врати. Струва си да се спомене, че ако имате ламинатни или фурнировани врати и панели, дърводелският восък в желания цвят или просто ретуширащите маркери, които обикновено се предлагат, ще са достатъчни за малки ожулвания.

Ремонт на ценни врати

Ситуацията е различна при вратите, които са исторически, висококачествени, масивни, имат сантиментална или друга стойност. Ако имате такава вътрешна врата, би било жалко да я замените с нова. В този случай обаче разчитайте на висока цена за сложността на ремонта или много от собственото си време. Вратата трябва да бъде шлайфана и боядисана няколко пъти.

Колкото повече вратите са здрави и декоративни, толкова по-високи са времето или разходите за обновяване на вратата.

Кога си заслужава ремонтът на вратите:

·         Те имат историческа или друга сантиментална стойност;

·         Те имат специален пълнеж, който вече не се предлага;

·         Изработени са от масивно дърво, ламинат или фурнирован;

·         Ако реновираме едновременно за забавление – направи си сам.

Вратите не си струва да се ремонтират, когато са:

·         обикновени;

·         много стари;

·         изсъхнали;

·         извити;

·         искаме да наемем компания, която да ги обнови.

В заключение

Ако искате да промените интериора, по-скъпо, но много елегантно решение е да изберете така наречената облицовка на метална или стоманена каса на вратата заедно с нова врата. Това са дървени панели, които се монтират директно върху стоманената каса и не е необходимо да се демонтират старите лети метални каси.

Ако се спрете на един от тези варианти, препоръчваме ви да измерите правилно старите стоманени каси на вратите, за предпочитане е да се доверите на експерт, преди да закупите нови врати и каси. Много често тези стари каси на вратите са усукани, извити, заострени, затова трябва да се внимава.