14 май, 2013, 11:58 | В категория: РЕЦЕПТИ | Напиши коментар

Пречистено масло ГХИ, кехлибарен цвят, аромат и ЗДРАВЕ

Маслото гхи е най-добрият избор за десерти и солени ястия, подходящо за пържене, печене, задушаване, а и за всеки вид готвене, освен незаменимия си вкус и неустоим аромат, то е много полезно и напълно достъпна алтернатива на всички не дотам полезни рафинирани мазнини.

Маслото гхи има златисто-кехлибарен цвят, сладостен аромат и превъзходен вкус. За разлика от обикновеното краве масло, маслото гхи има много по-дълъг срок на годност.

 

То се приготвя като се загрява на умерен до слаб огън около 45 минути и периодично отнемане на пяната.  Маслото не трябва да е солено. При този процес водното съдържание постепенно се изпарява (което гарантира удължаване трайността на продукта), а млечният белтък се утаява на дъното и лекото му прегаряне придава неповторим сладостен вкус. Трябва обаче стриктно да следите процеса, за да се запази златистият цвят: когато стане напълно прозрачно, се прецежда и тогава маслото е готово. Поради отнемането на млечните протеини маслото гхи може да се консумира от хора, алергични към лактозата.

В книгата си за аюрведа Шубра Кришан споделя за маслото гхи:

„Предпочитаното средство за аюрведично готвене е гхи (пречистено краве масло). Кехлибареното гхи е богато на антиоксиданти, бета-каротини и елиминира вредното въздействие на свободните радикали.  Маслото не съдържа хидрогенирани мазнини, като в същото време то притежава висока точка на димене и не прегаря така бързо, както обикновеното масло. Билките и подправките, залети с гхи, лесно се усвояват от тялото, което прави всяко ястие още по-пълноценно. Всъщност полезните свойства на гхи са толкова значителни, че аюрведа му дава статус на расаяна или изключително лечебна храна, която балансира тялото и ума и дарява с дълголетие.”

 

Ето няколко лесни рецепти, в които може да използвате гхи. А вие може да експериментирате и да замените кравето масло и рафинираните мазнини в ежедневието си с тази полезна и вкусна алтернатива. Кексове, банички, хлябове, мъфини, сосове, яхнии, печива – развихрете се.

 

Миди с черупки, винен сос и Гхи

 

800 гр почистени миди с черупки

200 мл бяло сухо вино

Чесън

80 гр гхи

Девесил или мащерка

Сол и пипер на вкус

 

В половината масло Гхи запържете чесъна, след минута прибавете виното, мидите и останалото Гхи, похлупете с капак. Готови са след около 5 минути или когато мидите се отворят, свалете от огъна, поръсете със сол, пипер и пресен девесил, мащерка или магданоз по ваш избор. Разбъркайте и сервирайте с хубав хляб, сосът получен при готвенето е ароматен, вкусен и завладяващ. Резенче лимон по желание допълва аромата на масло и неустоими подправки.

 

Здравословни енергийни супер барчета или бонбони

 

100 гр сурови ядки (орехи,бадеми, кашу, смесени или по ваш избор) накиснати за 4 часа и измити

150 гр сушени плодове (смокини, фурми, стафиди, годжи бери, сливи, арония) накиснати за 30 минути и измити

50 гр какао или рожков

50 гр гхи на кубчета

Натурален екстракт от ванилия или др аромат по избор

Сложете ядките в кухненски робот и смелете 3-4 мин, добавете сушените плодове и смелете още малко, когато сместа е на много малки парченца добавете какаото(рожков), ванилията и маслото и разбийте за още няколко минути. Оформете на топчета или в тавичка на блат с дебелина 1 -2 см, охладете за поне 1 час в хладилник. Ако сте избрали мързеливия метод с блата, след охлаждане разрежете на кубчета или правоъгълници и готово.

Тези бонбони са не само страхотен десерт, а и здравословна закуска, която ще Ви даде много енергия.

Be Sociable, Share!

Отговори

 

 

 

Можете да използвате тези тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>