A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

9 ноември, 2011, 1:05 | В категория: ЕKO ДИЗАЙН, ПРОДУКТИ И ТЕХНОЛОГИИ, ТЕНДЕНЦИИ | 5 коментара - (Няма коментари)

Икономични ЕКО пелени за многократна употреба

Много от нас смятат, че използването на многократни пелени в днешно време е безсмислено и трудно занимание. Самата аз преди да проуча въпроса се ужасявах от мисълта за повиване, пране, стерилизиране, гладене и пак сложно повиване. И се чудех кой и защо би се занимавал, но се оказа, че има много и твърде основателни причини.

Истината е, че съвременните многократни пелени нямат нищо общо с тези, с които сме отгледани ние като деца. Съвременните технологии и материи са се съчетали и днешните пелени за многократна употреба са лесни за използване, имат форма подобна на еднокраките пелени и се закопчават също толкова лесно и бързо. И ето тук отпада проблема с повиването.

Съвременните многократни пелени не се перат на висока температура, не се стерилизират, не се гладят. Единственото усилие което трябва да положите е да ги изперете в пералнята на 40 градуса, да ги изсушите и те са готови за употреба. За тяхното пране се използва 4 пъти по-малко количество препарат за пране от това, което е необходимо за останалото ви пране. Използването на омекотител не се препоръчва заради алергичните реакции, които причинява на децата на първо място и поради това, че намалява попивателната способност на самите пелени.

За мен лично много по-основателна причина да избера многократни пелени за моето дете е здравословния аспект и факта, че те не само са безвредни, но и много по-полезни за него за разлика от еднократните пелени , познати като памперси. При обработката и избелването на еднократните памперси се използват много вредни химикали, а за примамливата им супер абсорбция се използва попиващо вещество sodium polyacrylate, което превръща течността в гел, същото това вещество е изтеглено от производството на дамските тампони, защото се свързва със синдрома на токсичния шок. Децата, при които се използват естествени текстилни пелени за многократна употреба страдат в пъти по-рядко от подсичане, запарване и кожни алергии ( в многократните пелени няма никакви химикали, които да попиват и да са в контакт с бебешката кожа, за разлика от еднократните памперси).

Друга причина за да избера многократните пели пред еднократното „решение” е екологията. Еднократните пелени са огромен екологичен проблем в световен мащаб! За изработката им се използва се огромно количество енергия, вода и гориво, в цял свят ежегодно се изсичат милиарди дървета, от които след това се произвеждат тонове целулоза, а при избелването на памперсите с хлорен газ във въздуха се отделят токсични вещества (диоксини и фурани). Сами може да пресметнете колко памперси на ден, седмица, месец, година и в крайна сметка поне до 2 годишна възраст се използват за всяко едно дете в практиката му на пеленаче. Хиляди! По точно около 6000 за едно дете. А в световен мащаб дори немога да сметна какви тонове и планини от отпадъци са това. ЗА разграждането на всички тези тонове еднократни пелени на и без това препълнените ни бунища са необходими около 500 години. За сравнение за отглеждането на едно дете са необходими между 10-15 многократни пелени и няколко попивателни подложки от естествени материи и също многократни. След това тези пелени може да използвате за второто и трето си дете или да ги предадете на приятел. 😉

Децата които използват многократни пелени, особено в комбинация с ЕБХ се приучват към гърнето много по-бързо от комфортно наврените в еднократни пелени деца.

Не на последно място е финансовата страна на въпроса. Макар многократните пелени да са по-скъпи от еднократните, и първоначалната инвестиция е по-голяма, цялостното изглеждане на едно дете до приучването му на гърне е десетки пъти по-евтино с използването на многократни пелени и подложки в сравнение с ежеседмичното закупуване на еднократни пелени. А да не забравяме, че след това може да ги използвате и за друго дете.

Пелените, които сме подбрали са едни от най-икономичните на пазара, те са тип „Джоб” – гащички, в който се пъха попиващо парче (подложка от органичен памук, бамбук, коноп, микрофибър) . Самите гащички имат два слоя – външният е непромокаем, а вътрешният е от специална материя, която държи кожата на бебето суха. Най-добрите подложки на пазара са от бамбук и коноп, освен че са напълно естествени са и с по-голяма попивателност в сравнение с памука и микрофибъра.

За мен няма съмнение кое е по-добро за моето дете, а и не съм почитател на нещата за еднократна употреба.

Reduce, reuse, recycle!

5 коментара Икономични ЕКО пелени за многократна употреба

  • За първи път чувам и се радвам, че има такива пелени. Това е много добър и полезен продукт за младите майки и чудесна идея за подарък (винаги е трудно да измислиш нещо хем практично хем да не се повтаряш с другите)

  • Много са удобни, подариха ми такива на бебешкото парти и съм много доволна 🙂

  • Емилия

    Страхотни са и подкрепям всичко казано дотук за тях. Проблем е, че не са разпространени по веригите магазини, че освен в Продавалник и още 2-3 еко сайта няма от къде да се закупят. Ако повече майки знаеха за тях, ако имаше свободна продажба на пазара- сигурна съм много повече майка щяха да ги ползват!

  • Лидия

    Свикнала съм с тях и не мога да си представя да ползвам за бебката други пелени. С 20 бр. се радваме на сухо и неподсечено дупе. И излизат в пъти по-евтино от еднократните пелени.

  • Не бях чувала за такива икономични ЕКО пелени за многократна употреба, в първият момент си казваш мм брей еко пелени, но след това…за многократна употреба……определено пробуди любопитството ми и прочетох статията.Пелените наистина изглеждат доста добре, много удобни и меки.Голям плюс е, че единственото усилие което трябва да положим е да ги изперем в пералнята на 40 градуса, да ги изсушим и те са готови за употреба. Лесно и бързо, пък и за детето е добре, което в крайна сметка е най-важното.При еднократните памперси се използват много вредни химикали, които понякога причиняват зачервяване по кожата, особено ако е седяло малко повече време с него бебето.Много полезна информация научих от този сайт.Явно и от финансова гледна точка са помислили.