A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

17 октомври, 2010, 11:35 | В категория: ИНТЕРВЮ | 2 коментара - (Няма коментари)

Животът е една игра, играйте я смело!

Виктор Мъжлеков е млад български художник със силно изразен индивидуален стил. Той го нарича астрален постреализъм. Да рисува и твори е негово призвание и силна страст. Голяма част от творбите му са рисувани по сънища, а колко шантави могат да са те – вижте сами…

victor-mazhlekov

Разкажи ни нещо за детството си, сигурен съм че любовта ти към изкуството се корени там.  Кога започна да рисуваш целенасочено?

Рисувам от ранна детска възраст от 2-3 годишен. Това, че съм започнал да рисувам от тази възраст не е случайно, моите родители са ме провокирали подхвърляйки ни (мен и сестра ми) моливи, хартии и пастели. Естественно ако съм нямал заложбите това едва ли е щяло да проработи, но благодарение на родителите ми съм стартирал много рано 🙂

Кой имаше най-голямо влияние за оформянето ти като артист?

Като се замисля ми е много трудно да кажа, винаги съм имал силно въображение и съзнателно почти не съм се влияел от никого. На подсъзнателно ниво мога да кажа, че баща ми най-вероятно е имал най-голям принос за това, той също е художник. Имам много любими художници и вероятно съм взел от всичките по мъничко :))

Имаш ли любими творци и такива на които се опитваш или си опитвал някога да подражаваш?

Имам много любими творци, като Hundert Wasser, Gustav Klimt, Pablo Picasso, Mark Shagal и много други. Никога не съм подражавал, вселената, която живее в мен е толкова ярка и мощна, че не ми остава никаква възможност да се влияя от други автори.

Разкажи ни малко повече за техниката с която рисуваш.

Техниката, която използвам е доста трудоемка, работя маслените си картини на много пластове. Не мога  еднозначно да кажа защо така съм започнал, непонятно ми е, но мога да кажа, че този начин ми допада много и със него картините ми придобиват дълбочината и наситенноста на цвета която търся.
2009_the_cocoons

Използваш ли компютър в работата си? За или против навлизането на компютрите във всички свери на изкуството?

Както рисуването така и компютъра е неразделна част още от ранното ми детство, спомням си как рисувах на първия ми компютър – Правец 8ц. От като се захванах да рисувам сериозно през 1996 с мало, не съм използвал компютър за рисуване. Използвам компютър единственно за пост обработка на картините си след като ги заснема или сканирам. Някак си традиционното рисуване ми е достатъчно и за сега не се замислям да рисувам с таблет. Абсолютно „За“ съм за навлизането на компютрите в изкуството, това е една нова сфера която дава доста пo различни възможности от добре познатите ни техники. Бих казал, че,  молива, четката и компютъра, се допълват перфектно (поне при мен е така)

А какво е мнението ти за Технологиите като цяло – дали ще спасят или ще погубят света?

Технологиите са нещо велико и аз съм голям техен почитетел. Осъзнавам, че понякога залитам прекалено много в тази посока. Това което се опитвам да направя сега е да балансирам или по скоро да вкарам в хармония технологиите, виртуалният ми живот с реалния.

Върху какво работиш в момента и какви са бъдещите ти планове?

В момента не работя върху нищо от обичайните ми занимания, но смятам в най скоро време да започна нова серия маслени картини. Иначе плановете ми са да рисувам и правя изложби, мечтая да създам пълнометражен анимационен филм по моята вселена, смятам да се занимавам с архитектура, да рисувам проекти. Една от големите ми мечти е да създам фирма за разработка на компютърни игри – ролеви… Имам още куп мечти планове и идеи, надали живота ми ще стигне за всички, но пък стремежа (намерението) е на лице  🙂
mugs02

Ясно е, че в България е невъзможно един артист да се и издържа изцяло от произведенията си – ти успяваш ли и как да се справяш с този проблем?

За сега ситуацията е такава каквато я описваш, но смятам в най-скоро време да я променя, имам много идеи как да го стори и работя по някои от тях. Докато някоя от тях заработи така, че да не мисля за финансите си заработвам по някой лев (от време на време) в Берлин като шпакловчик (междо другото най-добрия) :))

Какво те вдъхновява и какво може да те накара да спреш да рисуваш в даден момент?

Моето вдъхновение може да се нарече с една дума ЖИВОТ, наслаждавам му се всяка една секунда. Независимо от ситуацията в която се намирам аз се стремя да бъда максимално позитивен и безупречен, да приемам всичко като на игра. Едва ли някога ще спра да рисувам!
2009_the_lady_with_red_coat

В днешно време има толкова много артисти и също така огромно предлагане на всякакъв вид произведения на изкуството. Кое според теб прави една творба стойностна и как би трябвало хората да отличават качественото от  псевдоизкуството?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Колкото хора попиташ толкова и различни отговори ще получиш. За мене лично стойностното изкуство е това изкуство, което успява да докосне и най-дълбоките струи в мен, въпрос на усещане. Глобално изкуството вече е мениджмънт и реклама, според мен  стойността му се определя основно от това. Жалко но факт!
И за да не е тъжен края ще кажа, животът е една игра, играйте я смело и никога не я вземайте прекалено на сериозно. 🙂

2008_felicia
Репродукциите и чашите с авторски изображения на Виктор Мъжлеков можете да купите от тук.

2 коментара Животът е една игра, играйте я смело!

  • Много добре изглежда интервюто, подбрали сте най хубавите ми картини :)))) Благодаря!

  • admin

    Радвам се, че ти харесва! Пожелаваме ти успех в реализирането на всичките ти смели идеи!!!